Hullet

Ved første øjekast kan bogen om den autistiske dreng David på Færøerne virke en kende for trist og kedsommelig. Den kalder ikke den helt store dramatik, så hvordan skal den dog betage unge tweens og teenageres med fart på livet?! Men tag ikke fejl, ”Hullet” er en intet mindre end en genial bog, der fortjener stor applaus.

Den vellykkede bog beretter om drengen David, der bor i den afsidesliggende bygd Fjeldvig på øen Tangø i en strengt missionsk familie. Bed bogens strat er David 12 år. Familien og det lille samfund bliver brat revet ud af den tidslomme, de befinder sig i, da der bores en tunnel ud til den ‘Byen’ og ‘fremskridtet’.
Historien er fortalt med Davids stemme, og det er en enestående chance for, at blive klogere på autisme.

David adskiller sig fra de andre børn og unge i Fjeldvig. Derhjemme har faren fornægtet, at han er autist. Broderen Peter støtter og hjælper David alt det han kan, og David føler en dyb afhængighed til sin bror.
Øens rige fugleliv tiltrækker David, der endda kan samtlige fugles latinske navne. Omvendt har han vanskeligt ved at forstå de sociale spilleregler og mekanismer, så skolegangen er på ingen måde let skønt han får stor opbakning fra Lærer Joensen, der endda udvikler særlige systemer der kan hjælpe David med at begå sig.

”Hullet” er både en roman om en autists hverdag og verden, men i lige så høj grad en fortælling om et stærkt troende miljø, og hvordan det konflikter med samfundsudviklingen – her i form af en tunnel til byen.
Da hullet bliver en realitet og vejen bliver farbar indebærer det, at Davids far mister sin stilling som postbud. Det gør om muligt faderens foragt for fremskridtet endnu større. For faren er øsamfundets gamle traditioner og metoder det eneste rigtige, mens andre i bygden glæder sig over udviklingen og det, den tager med sig.

”Hullet” henviser ikke kun til tunnelen, men også til det hul David har indeni sig, og som øges i takt med, at han oplever at udviklingen forårsager store omvæltninger og problemer i hans nærhed.

Forfatteren Anders Johansen er en prisbelønnet børne-og især ungdomsforfatter, med et uhyre stort antal udgivelser bag sig. Bogen her er indstillet til Nordisk Børnebogspris.

Fortællingen om David er en rørende, dybfølt og menneskeklog skildring om anderledeshed, familie og forandring. Den fortjener i dén grad at blive læst af mange piger og drenge. Hvor er det en imponerende klog og fin bog, vi her møder!

Køb Hullet online

Skriv et svar