Mig og Earl og den døende pige

Siden John Greens ungdomsbog ”En flænge i himlen” tog læserne med storm har flere bøger om sydom og teenagerliv set dagens lys. I ”Mig og Earl og den døende pige” handler det også om en pige, der får kræft, men bogens hovedperson og fortæller er teenagerdrengen Greg Gaines på 17 år.

Lad det være sagt med det samme: ”Mig og Earl og den døende pige” minder på ingen måde om ”En flænge i himlen”, når man ser bort fra de ydre omstændigheder.

Hovedpersonen Greg er indbegrebet af en kikset high school elev, der kæmper med at slippe helskindet igennem studiet. Hans eneste ven er Earl, der ligesom han selv brænder for at se og producere film.

Da Gregs mor beder ham tage kontakt til skolekammeraten Rachel, der er blevet ramt af leukæmi, bliver Greg sat på en alvorlig prøve. Greg begynder pligtskyldigt at besøge Rachel, og må snart sande at det er alt andet end let at stå over for døden.
Med humoren som en fast støtte tackler Greg mere eller mindre vellykket mødet med den dødsyge high school kammerat. Undervejs tyr han til filmen, når han skal forklare sig, og også i sit forsøg på at opmuntre Rachel. Bogens tekst er derfor krydret med dialoger i filmmanuskriptform mm.

Greg er indbegrebet af en nørdet ung fyr. Han klarer sig igennem de vanskelige teenagerår ved at holde sig under radaren. Målet er, at undgå at skille sig ud. Men med sit venskab til den syge Rachel får han pludselig en hel del opmærksomhed fra lærere og elever. Hans kulsorte humor er et forsøg på at beskytte sig selv.

Den enorme usikkerhed vil givetvis blive genkendt hos mangen en læser. Men indimellem bliver Greg næsten en tand for selvudslettende og -ironisk, og jeg trættes når han nok engang kritiserer sit eget projekt. Alligevel lykkes det forfatteren Jesse Andrews at levere en helstøbt og vellykket bog om teenagerlivet på godt og ondt.

”Mig og Earl og den døende pige” er en varm, rørende og humoristisk bog om venskab – om Greg og Rachel, men også om Greg og Earl.
Først og fremmest er det en hyldest til alle de tusindvis af unge, der kæmper med lavt selvværd. Greg beviser, at han har meget at give til syge Rachel.

Det er dejligt at opleve endnu en ungdomsroman, der tager sin læser alvorligt. Her er ingen lette løsninger. Det er forfriskende med en bog, der tør skildre de – indimellem – mørke kapitler af et teenagerliv. Humoren gør det hele til en herlig læseoplevelse.

Køb Mig og Earl og den døende pige online

Skriv et svar