Niels Holgersens forunderlige rejse

Lad det være sagt med det samme: Tore Leifers bearbejdning af Selma Lagerlöfs berømte fortælling om Niels Holgersen er løftet, let og levende.

Nobelpristageren Selma Lagerlöf blev særligt berømt for sine romaner og ikke mindst børnebogen om den unge dreng Niels Holgersen, der drager ud på eventyr på ryggen af en tamgås. Bogen blev til, fordi Selma Lagerlöf blev bedt forfatte et undervisningsmateriale, der kunne tjene til at lære svenske skolebørn om geografi og natur.

Nu er mere end 100 år passeret, og bogen er forsat et fantastisk stykke litteratur, der er værd at fremhæve. Med Tore Leifers fine oversættelse og bearbejdning bliver fortællingen om muligt endnu mere læsbar og interessant. Den er tilgængelig, og man mærker straks det eventyrlige, som er bogens centrale element.

Drengen Niels Holgersen driller hjemmets nisse, og må pludselig se sig selv tryllet om til en lille pusling, som tak for sin skarnsstreg. Den frække knægt drager med gårdens tamgås Morten-gås på eventyr, hvor de flyver afsted i selskab med en stor flok vilde gæs – ledet af den ældgamle og kloge føregås Akka.
Det er en strabadserende og farlig tur fuld af udfordringer, som Niels Holgersen kommer ud på. Han flyver afsted fastklamret til ryggen af Morten gås den hele vej gennem Sverige og op til Lapland! Undervejs erfarer Niels Holgersen hvordan dyrenes – og også menneskenes – verden er skruet sammen.
På den måde bliver han langsomt klog på sig selv, og udvikler sig fra en egensindig, sur dreng til en empatisk og hjælpsom ven!

Selma Lagerlöf giver således sin læser et herligt eventyr og en flot udviklingsroman. Sproget er sine steder helt poetisk, og fortællingen emmer af varme.

Niels Holgersens eventyrlige historie er meget livsbekræftende, og trods dens høje alder er den evigt aktuel. Det er derfor en sand fornøjelse at se, hvor smuk en pragtudgave forlaget Vandkunsten her præsenterer!

En stor ros skal også lyde til Helle Frøsig, der har stået for de fantastiske illustrationer. Det lykkes på skønneste vis at vise historiens gamle rødder og dog signalere dens aktualitet, når Helle Frøsig benytter sig af såvel foto- som tegnekunst i et spændende og afbalanceret miks.

Der er kort sagt al mulig god grund til at glæde hele familien med historien om Niels Holgersen. Det er en evig aktuel fortælling med værdier og optimisme!

Køb Niels Holgersens forunderlige rejse online

Skriv et svar