Den gode guide til det rigtige liggeunderlag

Du står sikkert og mangler en god og behagelig sovepose til din næste tur, du skal på. Du tænker tilbage på alle de teltture, vandreture og hytteture du har været på. Du synes måske du har svedt en tand for meget under den sovepose, eller du kommer i tanke om den tur, hvor du frøs utrolig meget. Du skal nu ud på tur igen og er i tvivl om, hvilken sovepose du skal vælge.

Det første, du måske bør overveje er, temperaturerne på din tur. Bliver det en kold eller bliver det en varm tur? Dette skal du selvfølgelig tage højde for og tilpasse dig efter vejret. Det kan nemlig være utrolig dejligt at få købt en sovepose, som kan holde til at temperaturen kommer under frysepunktet. Samtidigt kan det være dejligt for dig at købe en sovepose, som kan køle dig af om sommeren. Så dette afhænger helt af omgivelserne på din tur samt vejret.

Hvilket materiale skal jeg vælge?

Du er sikkert meget forvirret over, hvilket materiale din sovepose skal være. Hvad kan man vælge, og hvad er forskellen? Der er soveposer i både fiberfyld og dunfyld. Hvis du gerne vil have en sovepose, der varmer dig om vinteren på din tur, så skal du helt klart overveje en sovepose med dunfyld. Den varmer og isolerer dig en del mere end fibersoveposen kan gøre i forhold til vægt/størrelse. Fibersoveposen vejer en del mere end dunsoveposen, så det vil sige at den er tungere at slæbe med rundt på din tur. Den er til gengæld god til at ikke at blive fugtigt og kan rengøres nemmere end dunsoveposen.

Der findes mange forskellige type soveposer. Hvis du er en person, som godt kan lide at putte og pakke dig godt ind, så er der soveposer i en form kaldet mumiefacon. Den er god, da den pakker dine ben helt ind, samtidigt med at den holder dig dejlig varm ved benene og hovedet. Søger du derimod en sovepose, som er nem at bevæge dig rundt i, så er det godt, at dit behov også kan dækkes her. Det en sovepose som har rigtig god bevægelsesfrihed, er en komfortabel sovepose og kan endda bruges som et tæppe. Så det er helt op til dig, om du hellere vil have en sovepose som pakker dig godt ind, og holder dig varm, eller om du vil have en sovepose, hvor du kan bevæge dig frit fra højre til venstre.

Hvad med priserne?

Hvad skal du give? Ja det et godt spørgsmål. Prisen afhænger helt af kvalitet samt funktioner. Jo mere soveposen vejer, har fyld, eller hvor høj temperatur den kan klare, så vil den typisk være dyrere. Du kan også finde soveposer, som er billige og let kan benyttes til et par ture i naturen. De besidder måske bare ikke de største egenskaber.  Men alt dette er smag og behag, og du skal vælge den sovepose, der passer til den tur, du skal på. Det er også helt op til dig, om du vil give få eller mange penge for en sovepose, som du kan bringe med dig på tur.