Bålhygge i baghaven

Bålhygge i baghaven – Det er et sikkert børnehit!

Da jeg var barn og boede laaaangt ude på landet, havde vi naturligvis et rigtigt bålsted, komplet med sten omkring og med træstubbe hele vejen rundt, så man kunne sidde med sit snobrød og hygge med hele familien.

Nu bor jeg i parcelhus, og skal der være plads til trampolin, gynger, legehus mm. , ja så må vi jo gå på kompromis et sted. Vi købte for mange år siden et flytbart bålsted, sådan en støbejernsting, der f.eks. kan placeres på terassen og så blot flyttes væk, når bålhyggen er forbi.

Min mellemste søn er fuldstændig tosset med pandekager, og vi havde et stykke tid gået og luret på et rigtig smart stykke tilbehør til vores bålhygge, og midt i det gode vejr besluttede vi os til at købe det. Man kan nemlig få sådan et smart ”tre-ben” til at sætte hen over bålet, og på det kan man så hænge riste eller gryder hen over ilden. Systemet hedder Bon-Fire, og man kan købe en masse smart tilbehør, så det bliver supersimpelt at lave forskellig mad over bålet.

Vi tændte bålet, og straks røgen steg op, fyldtes vores have af nysgerrige nabobørn. Vi samlede Bon-Fire og satte den hen over bålet, og så var vi klar. Så monterede vi risten og tog pandekagepanderne frem. De er rigtig smarte, for de er lavet med en lang holdestang, så børnene kan passe deres egne pandekager uden at skulle stå helt tæt på røgen.

Og her er risten god, for den gjorde, at børnene kunne hvile panden der næsten i vatter 🙂 Det var et stort hit. Alle børnene (fra 4 år til 9 år) holdt selv deres pandekagepander. Far puttede smør på, dej på og vendte pandekagerne, og mor sørgede for syltetøj og sukker. Selvom der gik lang tid imellem hver pandekage (især når man er 6 børn) så hyggede børnene sig. De gik lidt til og fra bålet, men tabte ikke interessen.

Senere lavede vi også aftensmaden på risten, og det fungerede glimrende. Det er nemt at hæve og sænke grillristen, og det er bare så hyggeligt med flammerne og gløderne.

Hvad kan man lave?
Udover pandekagerne og pølserne på grillristen, så kan man jo også varme kakao i en gryde over bålet, eller man kan poppe popcorn. Bon-Fire har samlet nogle inspirerende opskrifter, som du gratis kan finde her: http://www.bon-fire.dk/data/images/pdf%20filer/opskriftshæfte.pdf Her finder du også en super vejledning til hvordan du laver et godt bål.

Verdens bedste pandekagedej…
….den får du lige opskriften på her (til ca. 20 pandekager)
6 æg
50 gram smeltet smør
4 dl. mælk
2 spsk. sukker
Korn af 1/2 stang vanille
2 dl. appelsinsaft
6 dl. Hvedemel

Appelsinen er med til at gøre pandekagen rigtig frisk. De børn vi serverede den for, sagde i hvert fald at de var de bedste de havde fået – og vi måtte give dem ret J

Hvis du har lyst til at prøve nogle anderledes pandekager, så kig ind på http://www.pandekager.dk eller gå på http://www.dk-kogebogen.dk og søg efter pandekager.

Bon-fire
Du kan læse mere om systemet på www.Bon-Fire.dk , hvor de dog ikke sælger systemet, men kan henvise til en forhandler. Vi købte vores til en fordelagtig pris i Bo Grønt, men også Bauhaus og Bilka og Kvickly ser ud til at forhandle det. Du skal regne med ca. 1.000 til 1.200 for et startsæt med tre-ben, rist og gryde. Pandekagepanderne fik vi for kr. 150,- pr. stk.

Mette Juhl
Sjovforbørn.dk
April 2010

Skriv et svar