Dejlige danske dyrskuer

Lugten er ganske karakteristisk og dyrene giver lyd fra sig. Stemningen er høj og atmosfæren hektisk. Dyrskuet er godt i gang! Her er mange folk, masser af aktiviteter og nok at se på. Børnene er der også tænkt på. Dyrskue er blevet en begivenhed både for fagfolk og publikum i al almindelighed, der bare gerne vil have sig én på opleveren!

Jens Hansens Bondegård flytter ud til folket
Der er da også massevis at se og opleve på dyrskuerne. Lige fra de traditionelle aktiviteter med mønstring af kvæg til helstegte pattegrise, der nydes med stor appetit, til imponerende maskinudstillinger hvor små og store selvfølgelig kan kravle op i maskinerne! Herfra er der en fantastisk udsigt ud over den store plads, hvor tusindvis af feststemte mennesker myldrer rundt, glade og forventningsfulde med udsigt til en herlig dag i selskab med hinanden og masser af dyr.

Dyrskuet er som et stort marked fyldt med overraskelser og spændende nye indtryk for hele familien. Det summer af liv og glade dage med mennesker og dyr alle vegne. Men mennesker er der så afgjort flest af. Dyrskuer er nemlig som en magnet med alle deres mange tilbud.

Børneaktiviteter
For børnefamilierne er der rundt omkring gjort mangt og meget for at gøre oplevelsen ganske særlig. Meget af det ordinære program vil også som oftest kunne nydes med stor fornøjelse af hele familien.

Ikke to dyrskuer er ens, og tilbuddene til børnefamilierne spænder da også vidt fra år til år. I år er der eksempelvis besøg af værterne fra børneprogrammet Lille Nørd på Det Fynske Dyrskue. Ribe Dyrskue lokker b. la. med børnedyrskue, gummistøvlekast, grisevæddeløb og hesteshow. Det historiske Dyrskue har fx ponytur, gåsebingo og klap dyrene på programmet.

Godt til ganen
Bedst af alt er måske, at dyrskue rimer på gammeldaws isvafler, sodavand, pølser og alt muligt andet lækkert, som alle elsker uanset alder! Nogle steder kan I bestille en lækker picnickurv, mens det andre steder er et af højdepunkterne at smage på produkter fra landbrugsproducenterne. Mad og andet godt vil der være masse af.

Årets dyrskuer:

9. marts Agro Nord Malkekvæg, Aars
12. marts Agro Nord Kødkvæg – Aars
13.-14. maj: Varde Dyrskue – En del af Varde Messerne
14. maj: Fjerritslev Dyrskue
15. maj: Dyrenes Dag – Glud Frilandsmuseum
15.-16. maj: Hygums Hjemstavnsgårds Dyrskue, Rødding
27.-28. maj: Det Sønderjyske Fællesdyrskue, Aabenraa
28. maj: Dyrskuet i Thy-Mors
28.-29. maj: Landbrugsmessen Gl. Estrup
4. juni: Nibe Dyrskue
3.-5. juni: Roskilde Dyrskue
4.-5. juni: Lemvig Dyrskue
10.-12. juni: Det Fynske Dyrskue
17.-18. juni: LRØ Dyrskue, Dyrskuepladsen i Horsens
17.-18. juni: Hjørring Dyrskue
18. juni: Løgstør Dyrskue
18. juni: MidWest Farmshow, Dyrskuepladsen i Skive
19. juni: Historisk Dyrskue, Gåsemandens Gård
30. juni-2. juli: Landsskuet – The National Show, Herning
1.-3. juli: Dyrskuet på Bornholm
2.-3. juli Børn og dyr på Bregentved
29. juli: Dyrskuet i Ribe
30. juli: Hobro Dyrskue
13. august: Dyrskuet i Aulum
8.-9. oktober: Kimbrerskuet, Messecenter Aars
22.-23. oktober: Det sjællandske efterårsskue- Hereford, Andelsbyen Nyvang

Børnedyrskue
Rundt omkring på flere af de store dyrskuer afholdes der separate børnedyrskuer, hvor børn kan komme med deres eget dyr, vise det frem og til sidst få det vurderet af dommerne. Alt sammen så de deltagende børn og publikum i alle aldre får en festlig og begivenhedsrig dag.

På de store dyrskuer vil alle slags dyr som oftest kunne medbringes, mens små børnedyrskuer normalvis handler om kæledyr alene. Det er en ganske særlig oplevelse at stille op til dyrskue med sit eget dyr, forberede sig, fremvise sin bedste ven og få et diplom. Så forude venter der absolut en anbefalelsesværdig oplevelse, hvis dit barn har mod på det!

Festligt indslag
Også ude omkring i sommerlandet afholdes der små børnedyrskuer i forbindelser med byfester, sommerfester og alverdens forskellige markeder og kræmmerdage. I sensommer og efterår kan I være heldige at opleve børnedyrskue, når der er høstfester og økologisk høstmarked. Børnedyrskue er altid en dejlig begivenhed!

4H er en af de dygtige arrangører, der om nogen er dus med dyrene og derfor meget tit er at finde dér, hvor der er børnedyrskue. På 4H´s hjemmeside kan I også læse om børn og dyr.

Dyrskue og børnedyrskue er under alle omstændigheder et interessant og vigtigt møde mellem land og by. Igennem mere end 200 år har vi haft denne fine tradition herhjemme. Her venter mange gode timer, leg og læring om det vi til daglig ikke skænker mange tanker. Men som er et fundament for os alle sammen i en eller anden udstrækning.

Nønne Lønne Votborg
Freelance skribent
Sjov for børn
Juni 2011

Vil du have mere inspiration om oplevelser du på landet? Så læs artiklen ”Der er så dejligt ude på landet”: https://www.sjovforborn.dk/artikler/der-er-saa-dejligt-ude-paa-landet.asp

Skriv et svar