Der er så dejligt ude på landet…

Der er så dejligt ude på landet!

Fuglesang, højt til himlen og dejlige dyr hører til ude på landet. Det vrimler med gode tilbud for alle med lyst til herligt landliv: ferie på en bondegård, gårdbutikker & stalddørssalg, åbent hus på bondegården og meget mere. Der er masser af muligheder for at blive dus med himlens fugle og skovens grønne træer!

Igennem generationer var Danmark et landbrugsland men udviklede sig i 1950´og 60´erne til et moderne industriland. Selvom landbrug stadig er vores primærerhverv, er det under 5 % af os, der har det som job. For mange børn er livet på landet ukendt land. Heldigvis er der fine muligheder for at komme ud på landet, når familien holder fri!

Ferie på landet – noget for enhver smag!
Dansk Landboturisme byder på flere fine ferieformer og har med 110 ferieværter meget af vælge mellem. På hjemmesiden ”Sov på landet” kan I finde jeres ønskegård blandt de aktive fuldtidslandmænd, deltidslandmænd og hobbylandbrug, der alle brænder for at byde feriegæster velkommen! Det er værd at bemærke, at 24 ferieværter er økologiske, så hvis I ønsker en hel igennem grøn ferie, skal I skrive økologisk i fritekstsøgning. Det er vigtigt at bruge tid på at orientere sig om, hvad de enkelte værter og gårde kan byde på, og få afstemt forventningerne, understreger Silke Lorenzen, Sekretariatsleder i Landsforeningen for Landboturisme.

1. Bondegårdsferie
Hvis I drømmer om at opleve bondegårdslivet på tætteste hold, er Bondegårdsferie det rigtige valg. Her får børnene lov til at klappe gårdens dyr, og I kan sludre med bondemanden og hans kone. På enkelte bondegårde er det også muligt at spise aftensmad. Her findes både værelser og lejligheder.

2. Ferie på Landet
I dejlige rammer i form af selvstændige ferielejligheder på gården eller små huse nær ve, kan I tilbringe en afslappet ferie, hvor I sætter dagsordenen og selv står for mad. Nogle gårde har klappedyr, som ungerne kan nyde, eller måske fristes der med spændende temaferier. Ferie på Landet er et populært ferietilbud, der kan ses som en pendant til sommerhus og ferielejlighed – blot i landlige omgivelser og til en yderst fornuftig pris.

3. Bed & Breakfast
Som navnet antyder, vil I på B & B få tilbudt overnatning og en dejlig morgenmad. Oftest vil B & B være kombineret med Bondegårdsferie eller Ferie på landet.

4. Bondegårdscamping
For familier med egen campingvogn eller mobilhome er Bondegårdscamping en oplagt mulighed, hvis I samtidig ønsker at snuse lidt til landlivet. Der vil være adgang til bad og toilet samt på enkelte gårde også adgang til fælles opholdstue. Bondegården må ikke ”huse” mere end to campingvogne ad gangen, men tit har ferieværten også Bondegårdsferie eller Ferie på Landet.

Landbo Camping og privatleje på gårde
Hjemmesiden Landbo Camping kan også vise vej til overnatningssteder på landet, ligesom I vil kunne finde flere steder blot ved at google på bondegårdsferie, ferie på landet og andre lignende ord – sat sammen på kryds og tværs. En del gårde udlejer privat, præcis som flere sommerhusejere også vælger at gøre. Selvom der er tale om privat leje på gårde, er det tit en god idé at holde fast i en lejekontrakt eller lejeaftale vedr. opholdet, hvis det strækker sig ud over mange dage eller indbefatter flere elementer.

Økologisk Bondegårdsferie
Har familien hang til økologiske ferieoplevelser helt derude, hvor kornet spirer, og mælken kommer fra, er der også godt nyt. Økologisk Bondegårdsferie tilbyder også overnatning på landet. På landsplan er der pt. 13 steder, hvor familien kan holde bondegårdsferie og samtidig tænke på natur, sundhed og dyrevelfærd på én gang. Derudover er der som tidligere nævnt andre muligheder for at finde økologiske oplevelser i andre foreninger, grupper og lignende.

Gårdbutikker & Stalddørssalg
Året rundtkan I købe landbrugsprodukter direkte ved stalddøren og i hyggelige gårdbutikker. I sommerhalvåret har I desuden mulighed for selv at få jord under neglene de steder, hvor der er Grav Selv kartofler og Pluk Selv bær og ærter. Mange steder vil der være boder ved vejen med nyopgravede grøntsager og nyplukkede frugter. For børn i alle aldre er det en sand fryd at få lov at hente den mad, der skal spises, dér, hvor den spirede og voksede op!

Åbent Landbrug & Dyrskuer
3. søndag i september slår dansk landbrug dørene op og inviterer indenfor til Åbent Landbrug. Omkring 75 danske landbrug med køer, grise, mink og energi deltager. Åbent hus giver både børn og voksne et godt indblik i, hvordan maden bliver til! Der er selvfølgelig aktiviteter for de mindste samt rundvisninger.

De danske landmænd viser også, hvad de kan, på de mange dyrskuer landet over, ligesom branchen møder talstærkt op med alt, hvad der handler om landbrug, så publikum kan få en stor buket oplevelser med hjem. For børn er dyrskue en spændende oplevelse med massevis af indtryk.

Økodag & Økologisk Høstmarked
To gange om året inviterer de økologiske landmænd til åbent hus. I foråret er det Økodag, hvor vi kan nyde, at køerne kommer på græs for første gang efter en lang vinter i stalden. Tidligere gik den event under navnet Køernes forårsfest. Det hele bliver krydret med smagsprøver på økologisk mælk og forskellige former for aktiviteter, der gør dagen sjov for store og små.

Et halvt år senere er høsten i hus, og der lines op til det legendariske Økologiske Høstmarked, der landet over er en stor begivenhed. Mere end 100 økologiske landbrug åbner dørene i en weekend, så vi for en stund kan se, lugte, føle og smage på alt det, der hører til den økologiske landbrugsdrift anno 2010.

Spor i landskabet
Spor i Landskabet er unikke vandrestier med udgangspunkt i land- og skovbruget. En række skovejere og landmænd har på deres jorde etableret vandrestier, så offentligheden har fri adgang til at vandre steder, vi ellers ikke har mulighed for at komme. På den måde kan I opleve mark, eng og skov på tætteste hold, når vandreturen går dels ad almindelige veje og s

Skriv et svar