Har man lyst til at rejse tilbage i tiden på en overskuelig, spændende og lærerig måde, er et besøg hos Ribes Vikinger en udflugt værd.
Vi gæstede museet i Ribe Palmesøndag 2009, om eftermiddagen, og der var ikke trængsel ved billetlugen, da vi ankom til stedet. Så vi så frem til mulighed for fordybelse og god plads til at studere, hvad museet havde at byde på. Og det kom til at holde stik…
En af baggrundene for museets opståen er, at der omkring år 700 blev anlagt en markedsplads ved Ribe Å – netop der, hvor museet i dag ligger. Og på stedet har man gennem udgravninger gjort utallige fund fra Vikingetiden fund, der fortæller og vidner om vikingernes liv og færden… deres boliger, deres dyr, deres mad, deres klædedragt, deres håndværk osv. Og man har også fået viden om handelen med Europa.
Ribe er Danmarks ældste by, så byen har naturligt nok en historie at fortælle. Og det har museet Ribes Vikinger et fint og overskueligt bud på. Gennem hele middelalderen er Ribe således en af Danmarks vigtigste handelsbyer, hvorfra der fra havnen er forbindelse til hele Europa. På museet får man en god indsigt i den handel, der i datiden fandt sted. På en enkel og overskuelig måde. Dog kunne man generelt på museet ind imellem godt ønske sig lidt flere forklaringer ved museets montrer, men det rådes der dog bod på ved, at man som gæst har adgang til forskellige bøger i selve udstillingsrummet, som man er velkommen til at søge informationer i.
Gennem museet føres man stille og roligt ind i livet i Vikingetiden, og der er i starten af museet en glimrende model af, hvordan markedspladsen var anlagt. Her kan man få en god fornemmelse af, hvad man senere erfarer gennem plancher mm.
De mange montrer gennem museet er fyldt med et utal af spændende ting, der bør bruges god tid på at studere, idet man får megen indsigt og viden gennem de udstillede genstande. Og de fortæller alle en historie. Det gør dog, at børn, der gæster museet efter vores opfattelse bør ha en vis alder, for at have den fornødne tålmodighed til enten selv at læse med eller til at lytte til de ting, de voksne kan fortælle om Vikingetiden og livet den gang. Ikke dermed sagt, at de mindste ikke kan få noget ud af at gæste museet, for det kan de naturligvis godt. På deres måde og det er der også plads til og rum for.
Går man videre gennem museet kommer man nemlig til en oplevelseshal, hvor der er bygget et stemningsbillede op, der ganske godt illustrerer livet i Vikingetiden. Der er et udsnit af en markedsplads, og der er bygget et vikingeskib i naturlig størrelse. Og lyden af hav strømmer blidt ud af højtaleren.. Meget naturligt og flot opsat. Går man videre til næste rum, kommer man ind midt på en byggeplads fra år 1500 midt i Ribe. Der er gang i byggeriet, og bagerkonen har sit udsalg åbent.
For børnene er der yderligere en oplevelse på 1. sal, hvor man kan besøge Odins Øje. Her kan man se en lille film (ca.15 min) om Vølven og hvordan man – før Kristendommen kom til Danmark – mente jorden opstod. Her på 1. sal kan man også se nogle spændende, store træfigurer (man kan klatre op på) samt ravnene Hygin og Munin med flot belysning,
Der er også et udstillingslokale mere på 1. sal, hvor man forsøger at beskrive klosterlivet, og det er uden tvivl et rum, der vil fungere godt og informativt, når det er færdigt. Og det virker som om, de mindste museumsgæster er tænkt ind her. Da vi besøgte museet var rummet dog næsten tomt, men vi fik en lille fornemmelse for, hvad man ville med rummet, og hvilken historie man ville fortælle. Det var bl.a muligt at iklæde sig en munkedragt og få en fornemmelse af denne form for klædedragt. Og man kunne følge døgnet i klosteret og se, hvor hårdt et liv, det faktisk var. På museet får man i øvrigt en god fortælling om Kristendommens indtog i Danmark efter Reformationen hvor Danmark gik fra at være et katolsk land til den protestantisme, vi kender i dag. Reformationen i Danmark blev netop startet at Ribepræsten Hans Tavsen, og også den historie fortæller museet.
Så museet går lidt videre end til blot at informere om Vikingetiden, og det gør historien endnu mere interessant, for så kan vi alle bedre relatere historien fra fortid til nutid.
Når vi nu er i Ribe, kommer man naturligvis ikke uden om Ribe Domkirke, og den har også sin plads i museet. Og så kan man jo passende efter museumsbesøget gå en tur op gennem byen og aflægge domkirken et besøg. Så kan man se, om den model, man så på museet nu også ligner den domkirke, der i dag knejser over byen. Eller har noget mon ændret sig?
I øvrigt er et besøg hos Ribes Vikinger et godt fundament for senere (dog først fra 1. maj) at besøge vikingemuseet, der ligger lidt uden for byen. Så har man den fornødne ballast for at se nærmere på det levende museum, der er bygget op der ude. Og er man i Ribe bør man ikke snyde sig selv for en tur gennem den gamle by, der bestemt er et besøg værd uanset om man er barn eller voksen.
Vores generelle oplevelse af museet Ribes Vikinger var positiv. Der er et stort materiale at studere og lære af, og det er sat op, så man let kan bevæge sig kronologisk gennem museet. Det er lyst og venligt, og der er ikke en masse restriktioner heller ikke for små besøgende.
Som tidligere nævnt kunne man nogle steder godt ønske sig mere information nogle ting ville vokse i værdi ved mere forklaring gennem selve udstillingen.
Da vi ankom til museet, var vi de eneste gæster der skulle have billetter så der var god tid til at byde os velkommen og informere os. Det gjorde man desværre ikke meget ud af, og det kunne vi godt ha ønsket os. Man glemte også at informere os om en konkurrence (i anledningen af påsken) for børn, der skulle løses under vejs gennem udstillingslokalerne. Det fandt vi først ud af bagefter, og da orkede vi ikke at ta turen igen.
Da vi havde set museet, kom vi tilbage til billetsalget, hvor der også er indrettet en museumsbutik. Butikken er forholdsvis stor og he