Høkasser og hårdt arbejde: På tur til gamle dage!
Arbejdermuseet er et kig tilbage i tiden til før velfærd og velstand. Og for bedsteforældre et sødt, nostalgisk gensyn med dengang Mormor var barn.
Arbejdermuseet i Københavns centrum er en tidsrejse tilbage i historien til fortidens hverdagsscenarier med trange boligforhold, fabriksarbejde og rugbrødsklemmer pakket ind i Socialdemokraten. Til høkasser, håndbajere og hårdt arbejde.
Vi tre generationer i alderen fra knap 4 til knap 70 år rev en eftermiddag ud af kalenderen for at se, hvordan fortidens københavnere levede og boede. Museet er bygget op som en tidsrejse gennem forskellige rum og miljøer, og store og små kiggede nysgerrigt på alt fra køkkener med jernkomfur og madam blå-kaffekande til små loftsværelser fra 1930erne med udtrækssenge, petroleumslamper og tørresnor under loftet. Slående for de fleste rum er, hvor småt og sparsomt (for ikke at sige fattigt) fortidens arbejderklasse boede. En kæmpe kontrast til nutidens bugnende børneværelser.
Mælkeflasker og spanskrør
På turen gennem museet kigger den treårige interesseret på de udstillede genstande (især legetøj som rulleskøjter, glansbilleder eller en klassisk rød dukkevogn), men dvæler ikke helt på længe ved tableauerne som de to ældre generationer. Undervejs kommer Mormor med flere historier fra hendes barndom, bl.a. om mælkeflasker og isstænger leveret fra det lokale ismejeri.
Dette her kunne have været mit børneværelse, fortæller hun, da vi kommer til et rum fra 1950erne. Min storesøster og jeg i køjesengen og min lillesøster i barnesengen. Det var jo sparetider, så vi sov alle tre i samme værelse.
Vi slår også et smut forbi skolestuen på anden sal. Her kan man sidde ved en rigtig gammeldags skolepult og få et indblik i fortidens læringsmiljø med ABC, små skrivetavler og bibelbilleder på væggen. Og på skolelærerens bord ligger spanskrøret til skræk og advarsel om, at man nok hellere må opføre sig ordentligt!
Mad som i gamle dage
Da vi har været forbi både skibsværftssvejsere, havnearbejdere fra starten af århundredet og sypiger i efterkrigstiden, er vi enige om, at nu er det tid til at proviantere! Heldigvis er der flere muligheder. Arbejdermuseets cafe serverer kiksekage og kaffe (eller Richs berømte kaffeerstatning for de nostalgiske), men vi vælger at gå i kælderen til den historiske Cafe & Ølhalle, som har haft gang i gryderne siden 1879.
Menukortet byder på klassisk dansk retromad som stegt sild, æggekage, hønsesalat og hakkebøf. Vi bestiller roastbeef med peberrod og hjemmelavet remoulade, og til selskabets yngste en gang pandekager med syltetøj og flødeskum. Alle er yderst tilfredse med deres valg.
Dagens sidste stop er i museumsbutikken, hvor trekløveret falder i svime over de mange fine og sjove legesager. Her er både blikbiler til at trække op, snurretoppe, kæpheste, påklædningsdukker og hinkesten endda til meget overkommelige priser. Til det voksne publikum er der mange fine postkort og plakater i retrostil, og som et kuriosum en øloplukker formet som statsminister Stauning. Vi ender med at investere i en proppistol og en æske kridt til at tegne på fliserne og så liiige en slikkepind til turen hjem.
Arbejdermuseet, Rømersgade 22, København K
www.arbejdermuseet.dk
Malene Lundahl
Sjovforbørn.dk
April 2010