Jul på Hjerl Hede

Hjerl Hede – Hjerternes julefest!

De tre weekender i december frem mod jul har Hjerl Hede åbent lørdag og søndag med julelevendegørelse. Man kan opleve den gode gamle jul med arbejdende værksteder samt butikker, hvor man kan købe friskbagte kager med hjem lækker ost eller nogle af de håndværksfremstillede ting.

Butikker
Købmandsbutikken er fyldt med lækkerier som ost, kirsebærvin og bolcher. Der er kø helt ud på gaden, og det meget søde personale gør sit for at følge med. Længere inde i huset dufter det af friskkogte klejner, som kan købes og tages med hjem. Lige overfor købmanden ligger bageren, og også her kan man købe småkager, kringle og brød med hjem, alt imens man kan se hvordan det gamle håndværk udføres.

Værksteder
Hjerl Hede summer af liv – hos smedien smedes der hestesko, og i håndværkerhuset arbejder både tømreren og drejeren. I skovfogedhuset har man mulighed for at opleve pelsning af en ræv, og ved dampsavværket kan man opleve den store bloksav skære tømmer op. Det er blandt andet her, der arbejdes på at lave nye vinger til møllen, som pt. er under restauring.

Præstegården
Præstegården er centrum for flere ting – og det er også her, man har mulighed for at hilse på grise, køer og får.
Det store tilløbsstykke er slagtning af gris sidst på formiddagen og lam først på eftermiddagen. Det foregår på pladsen ved præstegården på gammeldags vis.

Det er også i præstegården der bliver bagt pebernødder i køkkenet og lavet klarsuppe, ligesom der bliver plukket gås. Og det er her bedstemor sidder med børnene og julehygger, og der bliver lavet håndarbejde af den finere slags. Præstegården oser af julestemning med det fine juletræ, og rummene, der er pyntet op til jul, de mange frivillige gør en fantastisk autentisk indsats, når de sidder og nørkler med julepynten, småkagerne og håndarbejdet. Efter at have gået rundt i kulden, får man varmen tilbage i kinderne i præsteboligen, og man rammes med det samme af gammeldags julestemning og hygge. I stalden til præsteboligen bor nisserne i halmen – her er alle møblerne store – ja selv risengrøden er stor, for som bekendt er nisser jo ganske små, og det er de selvfølgelig også på Hjerl Hede.

Hestevognstur og damplokomotiv
Damtoget kører tre gange i timen og koster 30 kr. Turen varer ca 15 min.og kører ud, hvor man kan opleve den storslåede udsigt over Flyndersø.

Derudover er der mulighed for en tur i hestevogn – der kører flere vogne af gangen, så her er ventetiden ikke ret lang. En tur koster 30 kr. og varer ca 25 min. En guide fortæller på noget af turen om de bygninger, man kommer forbi, og det gør hun på imponerende vis. Hør blandt andet om hvorfor julen hedder jul – og hvordan gravide rakkerpiger blev sendt langt væk fra landsbyen, så landsbyen ikke skulle forsørge hendes barn, når hun havde født.

Man kan vælge at tage enten hestevognstur eller damplokomotiv, eller man kan købe et såkaldt turpas ved indgangen, hvor man får adgang til begge dele fra start.

Bespisning
Man kan medbringe madpakke til Hjerl Hede og sidde i madpakkehuset, der rummer plads til 100 mennesker, eller man kan sidde rundt om på bænkene, der er opstillet. Man kan også købe mad i Skyttegårdens restaurant, hvor der serveres god gammeldags julemad eller blot kaffe/kage.

En hyggelig dag på heden
På Hjerl Hede kan man opleve de mange gamle fag tæt på – og for børnene er det en lærerig dag, hvor de får et fint indblik i, hvordan man boede, arbejdede og levede før man fik fjernsyn, ipad og mobiltelefoner. En rigtig sund ting at lære sine børn, og en super hyggelig familiedag, hvor både forældre og bedsteforældre kan kombinere deres viden med det visuelle, som de mange frivillige står for. For de mindre børn er der ved Skyttegården en stor legeplads, ligesom man kan prøve en gammeldags væltepeter eller kunsten at gå på stylter.

Vi havde bestemt en hyggelig dag, og er alle enige om, at julen på Hjerl Hede er noget ganske særligt.

December 2017
Helle Hansen

Skriv et svar