Mønsted Kalkgruber – Et stykke Danmarkshistorie
På en søndag, hvor regnen ikke holdt pauser kørte vi en tur til Viborg for at besøge Mønsted Kalkgruber. Drengene glædede sig, og vi havde forsøgt på bedste vis at forklare hvad det var for et sted.
Historie
For mere end 1000 år siden, da der skulle bygges en masse kirker kom der et stort behov for kalk, som anvendes i den mørtel der binder murstenene sammen. Under markerne ved Mønsted lå der en masse kalk, som nu var mange penge værd, og man begyndte at bryde kalk i et stort åbent kalkbrud. Det virkede fint om sommeren, men om vinteren blev kalken frostsprængt og ubrugelig.
Derfor begyndte man at arbejde i gruber altså underjordiske gange, hvor man uafhængigt af vejret kunne få den fineste kalk op. Faktisk fortsatte dette arbejde helt ind til 1980, og i dag har man så mulighed for at komme ned og se disse fantastiske gange. Nogle af gangene er så store som domkirker mens andre kræver at man går foroverbøjet for at komme igennem. Faktisk er der mere end 60 km gange i 6 etager, men der er kun adgang til et begrænset antal gange for besøgende.
Stemning
At bevæge sig rundt i gangene er meget fascinerende. Der er skabt en hyggelig stemning med oplyste gange, men skal man se flagermus, så skal man huske at medbringe lommelygter og så gå helt ind i de mørkeste afkroge. Her sidder der faktisk næsten 10.000 flagermus hver vinter.
Der er ikke som sådan nogle afmærkede stier i gruberne, men man kan sagtens blot gå lidt på må og få, så længe man holder sig til de gange, der er oplyst. Gangene er ikke så store, at man kan fare vild, og det er vildt sjovt for børnene at udforske.
Der er også underjordiske søer og åer dernede og fine broer henover, så det er en virkelig flot oplevelse. Midt i gruben er der også et multimedieshow, der fortæller historien om gruben og kalkudvinding. Under hele showet sad børnene musestille og lyttede.
Omgivelserne
Når man kommer ud fra gruberne igen kan man hvis det er godt vejr gå en tur i området, hvor der er en afmærket rute rundt omkring området. Der kommer man bl.a. forbi det åbne brud. Man kan også komme ind og se det gamle kalkværk, hvor der er meget mere information om kalkudvindingen og en lille film om flagermus.
Alt i alt er det er alletiders udflugtsmål for børnefamilier. Det er så anderledes en oplevelse for både voksne og børn.
Arrangementer i Mønsted
Vi kom et par dage for sent til et halloween arrangement, og vi kunne levende forestille os, hvor hyggeligt (eller uhyggeligt) det ville have været. Men der holdes løbende arrangementer, og man kan følge med i kalenderen på hjemmesiden. Der er bl.a. også mulighed for at komme på en flagermus-safari.
Kun 3 km. Fra Mønsted ligger Daugbjerg Kalkgruber og man kan faktisk gå af en natursti fra Mønsted til Daugbjerg.
Vi betalte kr. 160,- for indgangen og vi fik nemt flere timer til at gå. Vi giver 5 stjerner for en spændende og anderledes oplevelse.