Smag på verden – og rejs jorden rundt

Smag på verden – og rejs jorden rundt ved spisebordet!

Tag på besøg i alle verdens lande med sanserne. Sæt verdenskortet på spisebordet og nyd en god fortælling fra fjerne himmelstrøg eller en traditionel børnesang. Det er kultur, så det basker, og sjovt at opleve en flig af andre børns hverdagsliv.

Udvid horisonten ved at tilberede og spise mad fra fjerne himmelstrøg. Ofte kan I få alt, hvad I skal bruge, ved at købe ind i det lokale supermarked, men for de fleste børn er det forbundet med noget ganske særligt at købe ind i en etnisk butik eller gå med på torvet (marked), som man også gør i visse lande. I dag har de fleste byer en eller flere etniske butikker, eller måske har I mulighed for at besøge en af de basarer, der skyder op rundt omkring. Her kan man for alvor fornemme stemningen fra fjerne egne.

I større byer vil der også tit være flere specialbutikker med specialiteter fra forskellige lande. Her kan I købe lækkerier og få tips til jeres maddag.

”Hvor skal vi rejse hen til aftensmad?”
Inden I køber ind, er det en god idé at vælge et tema. Måske vil I ”rejse” til et land eller en verdensdel I aldrig har besøgt, eller også har I lyst til at genskabe atmosfæren fra et rejsemål, I sammen har oplevet. Oplysninger, fakta og madopskrifter kan I finde på nettet og i bøger fra bibliotek, antikvariat og boghandel.

Udover at købe ingredienser ind til maden kan det også være spændende at gå på biblioteket og låne musik-cder med stemningsfuld musik fra det land, I vil ”rejse” til, og lade ungerne kigge i fagbøger (faktabøger) for børn om kulturen samt måske eventyr, historier og andre bøger eller film derfra. Bibliotekaren vil kunne hjælpe jer, men det kan være en god idé at komme flere dage i forvejen, hvis der evt. skal skaffes materialer hjem til jer. I kan også vælge selv at bruge www.bibliotek.dk

Små og store kokke
I mange lande er børnenes deltagelse i madlavningen en selvfølge. Dels fordi de er en god hjælp, og dels fordi de på den måde ser, hvordan man gør. Det kan vi måske lære noget af. Tilmed er det super hyggeligt, når blot mor og far husker at være tålmodig med de små kokke, der så gerne vil. Både små og store børn kan være med til at kokkerere på jeres eksotiske maddag, så længe I har forberedt opgaverne lidt.

Det at være med til at lave selve maden, gør ungerne umådeligt stolte. Samtidig er det meget sanseligt at se, røre og smage, alt imens I er i køkkenet, og maden smager meget bedre, når man ved, hvad der er i, og man selv har rørt rundt!

Turen går til …
I behøver ikke pakke kufferten for at opleve andre landes kultur. I bestemmer selv, hvor rejsen går hen. Når I først har besluttet jer og ”indløst billet”, handler det om at suge viden til jer om stedet, og genskabe så meget af den magi I fornemmer, der er i det pågældende land, hjemme i jeres egne stuer.

Start med at male landets flag og lad det pynte på jeres bordkort eller på det menukort, som I laver. Det behøver ikke tage lang tid. I kan også pynte menukortet med tegninger af ting, der er særligt karakteristiske for det pågældende land. Måske har dit barn lyst til at klæde sig ud i noget, der passer til jeres land og tema.

Totaloplevelse for hele familien!
Ud fra det I har lyst til at spise, lege og opleve, vælges et land eller et større landområde i verden, som I vil ”rejse” til. Der er uendelig mange muligheder, og kun fantasien sætter grænser. Brug hvad I har i huset og udnyt de muligheder, som jeres omgivelser giver jer. Når det gælder maden, så vær optimistisk: Lav gerne flere forskellige retter, men tro på at dit barn selvfølgelig kan lide maden!

Idéer til ”rejser”:

Egypten: Skriv dit navn på arabisk! Lav falafler, bag jeres egne pitabrød og find opskrifter i ”Khankans køkken eller kast jer over couscous. Prøv at tage tørklæde på, hvis du er pige, ligesom egyptiske piger og kvinder ofte bærer tørklæde, som deres tradition foreskriver. Nyd en dejlig arabisk the med mynte eller en iskold yoghurtdrik (ayran) med mandler og rosenvand. I kan selvfølgelig se en sjov familiefilm som ”Min søsters børn i Egypten”, men at læse en børnekrimi om hvad, der mon skete engang i Kongernes dal, er også en oplagt mulighed. Stikord: Moskeer, søde sager (tørret frugt & nødder), pyramider & sfinks.
Indisk aften: Tegn en rød plet i panden på kvinder (og piger), giv mænd (og drenge) en turban på og lav måske en blomsterkrans. Sari, mavedans og puder på gulvet er også en mulighed. Få gode idéer i ”Opdag verden”! Spis fx samosas, pilau, grøntsagscurry, dal, naan og raita. Nyd fx kheer til dessert (indisk kold risengrød med rosiner). Drik mangolassi (yoghurtdrik med mango) eller prøv den populære chai (varm the med mælk og krydderier). Leg slangetæmmer. Stikord: Tah Mahal, Bollywood, hinduguder og Gandhi.
Central- og Sydamerika: Blid panfløjtemusik fra Andesbjergene eller varme latinamerikanske rytmer, den bredskyggede mexicansk hat sombrero og poncho hører også til. Forkæl børnenes smagsløg med blid majssuppe eller en skøn græskargryde. Kast jer ud i hjemmebagte tortillas, som alle elsker. Prøv nemme empanadas (dej med fyld) – så har I også til madpakkerne! Læs Bjørnen Paddington eller få den på lydbog, så I kan lytte til den, mens I kokkererer. Stikord: Karneval, aztekere & mayaer, regnskov & Andesbjergene.
Spansk tapas i børnehøjde: Mens flamencorytmerne lyder i højtalerne, laves der lækre små tapas eller en god paella. De fleste børn kan også lide den spanske kolde tomatsuppe gazpacho, de skønne spanske salater og ikke at forglemme tortilla española ( æggekage med kartofler og løg). Da det jo var spaniolerne, der hentede kakaobønnen til Europa, er der oplagt at vælge en chokolademousse til slut. Stikord: Guggenheim, katedraler, olivenolie, mandeltræer og appelsiner.
Rusland: Musikalsk spænder Rusland meget vidt – lige fra Stravinsky til folkeligmusik på balalaika (hvor der spilles ved at knipse på strengene). Den brune bjørn er synonym med Rusland, så hvorfor ikke le

Skriv et svar