Turvenlige madpakker

Turvenlige madpakker der dur!

Skovtur og picnic, eller bare en hurtig madpakke med lækkerier, gør lykke på udflugten. Mon ikke hele familien kan lide en velsmurt madpakke! Der er mange penge sparet ved selv at sørge for provianten, og I bestemmer selv menuen, når I smøre madpakken. Her er tip til, hvordan du pepper de fire falde op og laver en lækker udflugtskurv, ligesom vi giver dig forslag til hvordan du bedst opbevarer maden undervejs. Med andre ord: Turvenlige madpakker der dur!

Ud i det blå med madpakke på
Picnic, skovtur og madpakke eller lækker lunch?! Kært barn har mange navne. For børnefamilien er det alle tiders at kunne pakke mad til udflugten. På den måde spares mange penge, og I kan vel at mærke selv bestemme hvad I skal spise. Tit vil maden på udflugtssteder være både dyr og usund. Med lidt forberedelse og godt grej, bliver det oven i købet rigtig lækkert og attraktivt, at medbringe sin helt egen mad.

Maden smager bedre i det fri
Forår, sommer og sol rimer på picnic i det grønne med medbragt madkurv. Når vejret er godt, kan I tilbringe timevis omkring picnicen. Det kølige efterår og vinter lokker imidlertid også. Med et isolerende picnictæppe kan I udmærket sidde i skovbunden og nyde eftermiddagsteen med en sandwich. Stående picnic er et must, når børnefamilien skal have oplevelser i den kolde tid. Så lyder menuen på håndholdte lækkerier og en varm kop suppe fra termokanden.

Mad med højt til loftet
At bruge naturen som spisestue er oplagt! På den måde får familien gode gratis oplevelser, og ungerne elsker at spise i det fri. Naturstyrelsen http://www.naturstyrelsen.dk/ guider jer hen til madpakkehuse og grillpladser. I kan også pakke madkurven og smutte hen i den nærmeste park for at spise. Børnene vil elske det. Det uhøjtidelige moment lokker lidt ekstra mad ned, så udnyt at picnic har en positiv indvirkning på appetitten og arranger en lille en af slagsen, lige så snart lejligheden byder sig. Tænk utraditionelt og brug fantasien!

Spørg turistbureauet
Udover Naturstyrelsens hjemmeside kan turistbureauet være behjælpelig med informationer om egnede udflugtsmål lokalt, hvor der er borde, bænke og evt. overdækkede madpakkehuse i tilfælde af dårlige vejr. Hvis I elsker grillmad, kan turistbureauet også hjælpe jer med oplysninger om, hvor der er opsat stationære griller til fri afbenyttelse, i parker og i diverse naturskønne områder. Husk kul.

Forberedelse er vejen til succes
Uanset årstid kræver en succesfuld picnic forberedelse, men det behøver ikke at være spor besværligt. En stor hjælp, er at lave en tjekliste på et A4, der kan genbruges hver gang der skal pakkes madkurv. På listen noteres alle de vigtige ting, der skal med i jeres madkurv. Afhængig af hvor I skal hen, tilføjes evt. underholdning i form af diverse spil, bolde og lege.

TJEKLISTE
Køleelementer: læg evt. små vandflasker på frost eller frys brikjuice ned til ungerne
Tæppe – gerne picnictæppe
Et stykke plastic – til underlag. Sorte affaldsposer eller en gammel voksdug (fås billigt i genbrugsbutik)
Tæppe: uldtæppe i den kølige årstid og fleecetæpper eller vattæpper i sommerhalvåret
Dug til bordet
Førstehjælpskasse – eller plaster
Store affaldsposer så I kan rydde op bagefter
Salt og peber i små beholdere
Servietter og/eller køkkenrulle
Våde vaskeklude i plastpose eller vådservietter
Oplukker/proptrækker (vælg evt. vin med skruelåg)
Kaffe/te, sukker og mælk (medbring kogende vand i termokande, tebreve og i et Nescafé bæger)
Glas/plastikkrus eller melaminbægere af hensyn til miljøet (skriv navn på så I kan nøjes med et hver)
Spisebestik og ekstra bestik til at skære – og til at tage med
Skærebræt og/eller smørebræt
Mad og drikke – især masser af vand!
Grill, grillkul og tændstikker plus remedier til at rydde op med efterfølgende
Fodbold samt diverse spil til børnene
Kasket, solcreme og evt. parasol når det er sommer (så maden kan indtages uden at få solstik)

Madpakkemenu med masser af muligheder
Udflugtsmad kan groft sagt deles op i to slags: håndholdt og gaffelmad.

Ideer til smurte madpakker: ”Den hurtige håndholdte”
Eksempler på ”håndholdte” lækkerier vi kan nyde hele året rundt og som også er egnet til at spise stående er fx:

Foccia med tomat eller med rosmarin & havsalt
Pissaladiere med løg og oliven eller løg og ansjos
Pesto-snegle (gerne drysset m. ost på toppen)
Oliventapenade-snegle (gerne drysset m. ost på toppen)
Pizza-snegle eller små mini-pizza.
Mini calzone dvs. indbagt pizza
Madmuffins – fx med tern af mager ost, peberfrugt og oliven
Grovboller m. revne rodfrugter i dejen eller med m. spinat eller grønkål og ost i dejen
Pirogger med fyld af fx revne gulerødder, hvidkål, løg og flødeost eller kartofler og spinat
Samosas (indiske dejpakker) med fyld af kartofler, løg, ærter, karry og evt. blomkål el. cashewnød
Empanadas (dejpakker fra Sydamerika og Spanien – fx med chili con carne og ost i)
Pølsehorn
Sandwiches – de klassiske trekantede med smørbart fyld fx æggesalat, philidelphia el. krydret hytteost.
Klap sammen (af rugbrød) , amager-mad (klap sammen m. rugbrød og lyst, groft brød), rugklapper
Ciabatta brød m. fyld imellem (husk at variere brødet og bag fx ciabataboller m. spinat osv.)
Pan bagnat – franskmændenes svar på burgeren (oprindeligt med en blandet salat nicoise)
Fladbrød m. fyld (rullet stramt!) smøreost, salat, avocado, grillede grøntsager, falafler
Grove tortillas m. fyld (rullet stramt!)
Grov pita-brød (½ eller 1/4 med kun en enkelt ting i – så det er til at styre!)
Grove æbleboller m. kanel, mandler og rosiner el. m. kardemomme, abrikos og hasselnød
Skorper. Vælg mellem fx: Grove skorper, Finske rugskorper og Pizzaskorper
Anbefalelsesværdigt synes jeg især at de mange madbrød er. Udover at de smager lækkert, er de også nemme at have med og super velegnede til at spise på farten selv for små børn. Samtidig kan brødene bages i god tid forud fo

Skriv et svar